Hanneke van Bakelen, publiciteitsvrouw van Jewel Heart vanaf 2017 en sinds kort bestuurslid, had een turbulente tijd als jongvolwassene. Ze groeide uit tot een zelfverzekerde vrouw die naast mensen wil staan om hen te stimuleren zich te openen voor wie ze in diepste wezen al zijn. Sinds september 2021 is ze basistrainer Kum Nye Ontspanning. Vanaf januari 2022 zal ze in Jewel Heart een cursus geven in deze manier van ontspannen van lichaam, adem en geest.
Gangmaker zoekt zingeving
De herinneringen van Hanneke (1951) aan haar vroege jeugd in Nijmegen zijn warm. Ze was de jongste van vijf kinderen. Haar kindertijd had een gouden glans. Die verdween toen ze naar de middelbare school ging. Ze voelde zich vanbinnen eenzaam, terwijl ze naar buiten toe een gangmaker was. Op de sportacademie was ze totaal niet voorbereid op het zelfstandig wonen en leven. “Ik ben maar drie maanden op de academie geweest. Daarna volgde een zoektocht naar zingeving en een nieuw perspectief in mijn leven. Een zoektocht met vele omzwervingen. Ik blowde en voerde strijd met de eenzaamheid en het tumult in mijn gevoels- en denkwereld.”
Antroposofie in werken, wonen, leren
“Toen het wat beter ging, ging ik werken in biologische winkel/eethuis Macrobio in Nijmegen. Dat was indertijd een begrip in Nijmegen en omstreken. Tijdens de introductieweken van de universiteit kwamen er dagelijks meer dan 100 studenten eten. Ik maakte er kennis met de antroposofie. Op zoek naar de herkomst van de groenten die ik dagelijks in Macrobio klaarmaakte, kwam ik terecht in een commune met moestuin, schaap, geiten en bijen in Zuid-Limburg. Op mijn 25e herinnerde ik me opeens dat ik net als mijn oudere zussen onderwijzeres wilde worden. Ik ging naar de Pedagogische Academie in Maastricht en liep stage op verschillende vrijescholen in het land. Ik richtte in Maastricht het Studiecentrum voor Antroposofie op en nodigde sprekers uit om te komen vertellen over antroposofische werkgebieden als biologisch-dynamische landbouw, voeding en vrijeschoolpedagogiek. Later is hieruit het initiatief ontstaan tot het oprichten van de Vrije School in Maastricht.
Nog voor ik afstudeerde, werd ik aangenomen bij de Vrije School in Nijmegen, waar ik zestien jaar werkte als groepsleerkracht en schoolleider. Het was een boeiende tijd waarin de lesstof werd aangeboden als ontwikkelingsstof voor de kinderen. Ik heb er met veel plezier gewerkt. In die tijd ontmoette ik mijn huidige levenspartner.”
Jewel Heart en het hart dat spreekt
Rond haar 45e jaar kwam ze in aanraking met Jewel Heart. Ze had het gevoel van haar hoofd naar haar hart te zakken. Dat werd versterkt door een heftige midlifecrisis, die zwaar was, maar ook haar hart openbrak, waardoor ze mensen in haar eigen praktijk beter kon invoelen en begeleiden. Ze had de Vrije School inmiddels verlaten en volgde opleidingen op het gebied van biografisch en psychosociaal counselen, focussen, geweldloze communicatie, mediation en loopbaanbegeleiding, met de bedoeling een eigen praktijk te beginnen. Ook volgde ze lessen Kum Nye Ontspanning (koem njee) bij Charaka Jurgens in Nijmegen.
“Ik startte een eigen praktijk voor loopbaanbegeleiding, re-integratie en coaching en werkte vanuit de gedachte dat in elke persoon talenten en antwoorden al aanwezig zijn. Ik moest alleen zorgen dat mijn cliënten daarmee in contact kwamen door samen met hen belemmeringen weg te halen. Ik heb ongeveer twaalf jaar in mijn eigen praktijk gewerkt.”
Mensen grond onder de voeten geven
“Ik ontdekte dat ik weer in het onderwijs wilde werken na een langer verblijf in de Himalaya. De laatste zeven jaar van mijn betaalde werkzame leven werkte ik op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen als docent Algemene HBO-vaardigheden (Professional Skills) aan de Akademie voor IT en Mediadesign. Ik werkte er met veel plezier tot na mijn pensioenleeftijd.
Als ik kijk naar mijn werkzame leven, is het steeds mijn doel geweest om mensen een bodem onder hun voeten te geven, hen te bevestigen en hen te leren te vertrouwen op hun innerlijke weten en kracht.”
Een goed mens zijn
“In Jewel Heart volgde ik het toentertijd gebruikelijke kennismakings- en inscholingstraject en delen van de Lamrim. Omdat ik het geleerde niet genoeg kon vertalen naar mijn dagelijkse leven, ben ik er weggegaan, om in 2014 weer terug te keren. Hoogtepunt uit die tijd was de ontmoeting met Dagyab Rinpoche in 1997 met wie ik meteen een klik voelde. Hij inspireert me nog steeds om een goed mens te zijn.”
Sprankelend coördinatorenoverleg
Bij een oproep voor vrijwilligers in 2015 meldde Hanneke zich voor PR en communicatie, en twee jaar later werd ze coördinator. Ze voelde zich thuis in het clustercoördinatorenoverleg, waar vanuit onderling vertrouwen werd en wordt samengewerkt. Ze is blij met het nieuwe elan binnen Jewel Heart en heeft vertrouwen in de nieuwe mensen op nieuwe plekken. Onlangs is ze gevraagd voor het bestuur: “Ik heb niet zo’n ambitie voor bestuurswerk, maar misschien is dat juist wel goed.”
Kum Nye heelt lichaam en geest
Na haar pensionering is Hanneke begonnen aan de opleiding Kum Nye Ontspanning bij het Nyingma Centrum in Amsterdam en is daar inmiddels gecertificeerd. “Kum Nye" bestaat uit meditatieve bewegingsoefeningen vanuit de Tibetaanse geneeskunst en kloostertraditie. Om de energie beter te laten stromen, deden monniken simpele bewegingsoefeningen die het subtiele energielichaam stimuleren. Tarthang Tulku heeft deze oefeningen toegankelijk gemaakt voor de Westerse mens. Hij zag dat ons denken vaak los van ons lichaam opereert en dat dat spanning en stress creëert. Bij het doen van de de oefeningen volg je aandachtig wat er in je lijf gebeurt, waarbij je ook de adem betrekt. De scheiding tussen lichaam en geest wordt daardoor meer doorlatend, waardoor lichaam, adem en aandacht integreren. "Ik ontdek dat mijn lichaam door het doen van Kum Nye veel meer stroomt, ruimer en levendiger wordt.
Het Dharma Coördinatie Team heeft aangegeven dat ze het een mooie aanvulling vinden als ik Kum Nye ga geven in het Jewel Heart-centrum. Dat doe ik graag. Het geven van Kum Nye-lessen past bij mijn wens om mensen manieren aan te reiken om zelf hun mogelijkheden te ontdekken.”
Interview door Mariët Mensink
Als je wilt reageren, vergeet dan niet je naam te vermelden,
behalve als je graag anoniem wilt blijven.
‘k Ben heel erg geboeid door je verhaal en heel erg geinteresseerd in je Kum Nye yogalessenIk herinner me van therapie,die ik ooit heb gehad.Ik bevind me op ‘t ogenblik in een crisis.M’n levensverhaal komt erg naar boven,nu ik kleinkinderen heb.Zou jij me willen helpen uit m’n crisis te komen?