Kort na elkaar zijn onlangs twee belangrijke geestelijk leiders van ons heengegaan: Desmond Tutu en Thich Nath Hanh. Beiden waren een lichtend voorbeeld voor velen van ons en hebben zich onvermoeid ingezet voor de wereldvrede.
Thich Nath Han kon zijn inzichten vaak prachtig en eenvoudig verwoorden:
We have a tendency to think in terms of doing
and not in terms of being.
We think that when we are not doing anything,
we are wasting our time.But that is not true.
Our time is first of all for us to be.To be what?
To be alive, to be peaceful,
to be joyful, to be loving.
And that is what the world needs most.
Thich Nhat Hanh (11/10/1926 – 22/01/2022)
Zenmeester Thich Nhat Hanh, een van de invloedrijkste spirituele leiders van de wereld en pionier van de moderne 'mindfulness'-beweging, is op 22 januari 2022 gestorven in Vietnam, op 95-jarige leeftijd. Hij stierf vredig in de Từ Hiếu Pagoda in Huế, hetzelfde klooster waar hij 80 jaar geleden tot monnik gewijd werd.
Thich Nhat Hanh werd internationaal bekend in 1966 toen hij in het Westen aankwam om tot een einde van de Vietnam-oorlog op te roepen. Hij raakte bevriend met Dr. Martin Luther King jr. en speelde een cruciale rol in de beslissing van de burgerrechtenleider om zich tegen de oorlog uit te spreken. In 1967 nomineerde Dr. King Thich Nhat Hanh voor de Nobelprijs voor de Vrede en noemde hem 'een apostel van vrede en geweldloosheid'.
Thich Nhat Hanh werd 39 jaar uit Vietnam verbannen als gevolg van zijn vredeswerk en kwam pas in 2018 terug om zijn laatste dagen door te brengen in de tempel waar hij tot monnik was gewijd. Zijn werk wordt voortgezet door de door hem opgerichte internationale Plum Village-gemeenschap van Toegepast Boeddhisme: een wereldwijd netwerk dat meer dan 1000 lokale mindfulness-groepen (in Nederland alleen al meer dan 70), dozijnen meditatiecentra en tien kloosters in de VS, Europa en Azië omvat.
Bron: plumvillage.org, 21 januari 2022
Desmond Tutu (7/10/1931 – 26/12/2021)
Embed from Getty Images |
In memoriam in Trouw: Over Het boek van vreugde, dat verscheen na een week lange ontmoeting tussen Desmond Tutu en Z.H. de Dalai Lama, schreef Ant Dijkstra een persoonlijke impressie, over wat het lezen van het boek met haar en haar partner (en Jewel Heart-lid) Hanneke van Bakelen deed. Ga naar: Het boek van vreugde |
Als je wilt reageren, vergeet dan niet je naam te vermelden,
behalve als je graag anoniem wilt blijven.