De vierde Hartskwaliteit of Onmetelijke Gedachte luidt in de traditionele teksten:
‘Mogen alle wezens in gelijkmoedigheid verkeren, zonder gehechtheid aan naasten en afkeer van anderen’.
Deze Hartskwaliteit heeft betrekking op het scheppen van voorwaarden voor onbelemmerde genegenheid voor onszelf en voor anderen. Wanneer onze geest vol is van boosheid, haat of woede naar anderen, zijn we zelf gevangen in lijden. Depressiviteit en schuldgevoelens kunnen daarvan het gevolg zijn, evenals afkeer van onszelf en anderen. Door het beoefenen van vergeving kunnen we die afkeer loslaten.
Pijn en verdriet uit het verleden loslaten betekent niet dat we vervelende herinneringen kunnen wegwerken. Maar we kunnen leren eraan te denken zonder opnieuw door de pijn te worden meegezogen; zonder boosheid of woede. Dat is gelijkmoedigheid!
Maar hoe zit dat in het dagelijks leven? Welke stappen moet ik zetten om gelijkmoedigheid te ontwikkelen? Hoe kan ik in vredesnaam loskomen van mijn pijnlijke en verdrietige herinneringen? Hoe kan ik omgaan met anderen die mij bewust of onbewust ‘uitdagen’ tot reacties van verdriet, boosheid of zelfs woede? Wat te doen bij onrecht en misbruik van mezelf of anderen? Wat vind ik van een uitspraak als: ‘Iemand vergeven wil niet zeggen dat je hem in je huis hoeft toe te laten?’
Chungtsang Rinpoche gaat in op het belang van gelijkmoedigheid in onze beoefening.
In een samenleving waarin alles lijkt afgestemd op snelheid en deadlines ligt ongeduld en irritatie voortdurend op de loer. De stap naar boosheid en woede is dan snel gemaakt. Het onderricht van Chungtsang Rinpoche zal gericht zijn op de manier waarop we dit proces met moed en doorzettingsvermogen kunnen stoppen.
Locatie: Wijkcentrum de Stolp, Rijnstraat 497, 5215 EJ
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Kostendekkende donatie: € 10