Zaterdag 26 januari 2019
Een interactieve lezing over het werken met boeddhistische principes in de gezondheidszorg
Er is veel stress in de wereld waarin we leven. We moeten en willen veel. Maar soms zit het tegen en ervaren we pijn: zowel lichamelijk als geestelijk.
Dat was niet anders in de tijd van de Boeddha en dat was precies de motivatie voor zijn zoektocht naar bevrijding. Zijn conclusie over hoe om te gaan met problemen was een revolutie voor zijn tijd. Ook voor onze tijd zijn zijn opvattingen nogal radicaal.
Over welke revolutie hebben we het dan en hoe gaat die op dit moment in zijn werk in ons regulier zorgsysteem? Blijft mindfulness een aardig bijverschijnsel of is het een begin van een transformatie van onze kijk op gezondheid? Hoe werkt ‘toelaten’ in de praktijk van alledag en welke methodische precisie vraagt dat van ons in het begeleiden daarvan?
Marja de Lint is sinds 1991 verbonden aan Jewel Heart. Ze is senior leerling van Gelek Rimpoche en al jarenlang meditatiebegeleider. Ze volgde ook de opleiding ‘Unity and Duality’, de psychologie van het Tibetaans boeddhisme en geeft Mindfulnesstrainingen binnen verschillende settings in de gezondheidszorg. Als psychosomatisch oefentherapeut geeft ze leiding aan een praktijk binnen de eerstelijnsgezondheidszorg. Ze werkt al jarenlang met veel succes met cliënten met stress-gerelateerde klachten en chronische pijn.
Boeddhisme.nu is een reeks van lezingen op de zaterdagmiddag door senior studenten van Gelek Rimpoche. Wat heeft het boeddhisme ons moderne mensen te bieden? Hoe kan het spirituele ons helpen een gelukkiger mens te zijn? Dit zijn de vragen die centraal staan in deze maandelijkse cyclus. Op een persoonlijke en toegankelijke wijze zal daarin de waarde van boeddhistische thema’s voor ons dagelijks leven worden toegelicht.
De lezingen zijn toegankelijk voor iedereen die hierin is geïnteresseerd. Na afloop is er ruimte om verder te praten met een hapje en drankje.
Datum: zaterdag 26 januari 2019
Tijd: 15.00- 16.30 uur
Locatie: Jewel Heart Centrum, Hatertseveldweg 284, 6532 XX, Nijmegen
Bijdrage: 5 euro (inclusief drankje)